Само две седмици след като Даниела Дариткова стана председател на

...
 Само две седмици след като Даниела Дариткова стана председател на
Коментари Харесай

Съпругът на Дариткова - от незаконна чайна до почетен гражданин на Смолян

 Само две седмици откакто Даниела Дариткова стана ръководител на парламентарната група на ГЕРБ, брачният партньор й Никола Проданов е бил препоръчан за " Почетен жител на Смолян ". Това демонстрира докладната бележка, импортирана в общинския съвет на града на 12 април т.г. от предприемчив комитет, написа локалното електронно издание " Отзвук ". Според обявата Проданов, който е ветеринарен доктор, има прекомерно спорна популярност в града. Той е прочут най-много с това, че при започване на деветдесетте години е построил противозаконната чайна " Очко холидейз " върху държавен терен в непосредствена непосредственост до телевизионната кула на вр. Снежанка.
Скоро след изливането на фундаментите на чайната градежът е бил запечатан като противозаконен от службата за строителен надзор в общинската администрация на Смолян. Проданов обаче отстранява печатите и продължава да строи до завършването на обекта. Това става причина през 1995 година той да бъде наказан от районния съд в Смолян да заплати санкция от 300 лева

 

Незаконната сграда е иззета в интерес на страната, само че даже и по-късно Проданов продължава да я стопанисва , тъй като в края на май 1996 година я наема от страната. До 2007 година наемът, който заплаща за нея, бил променян няколко пъти, само че с въвеждането на минимални цени за отдаване на държавната благосъстоятелност е избран на 10 лева на кв.м без Данък добавена стойност.

 

През май 2008 година регионалният шеф на Смолян приключва контракта с Проданов, откакто открива, че макар ниския наем в продължение на четирите предишни години той не го е плащал.

 

Заведеният правосъден иск против едноличния търговец " Никола Проданов – Очко " е на стойност 53 хиляди лева, само че окръжният съд в Смолян го отхвърля с претекста, че задължението е погасено по отминалост. Пловдивският апелативен съд обаче преценя, че това важи единствено за интервала от 2004 година до 2006 година Проверка на " Дневник " в архива на съда сподели, че по този начин Проданов е наказан да заплати единствено 34 хиляди лева с лихвите, а страната губи окончателно към 19 хиляди лева

 



Копие от присъдата, издадена против Никола Проданов от Районния съд в Смолян

 

Преди още да е издължил наемите си обаче, Проданов съумява да придобие чайната.

 

През 2011 година, когато Даниела Дариткова е към този момент народен представител от ГЕРБ, регионалният шеф на Смолян Стефан Стайков, също назначен от ГЕРБ, афишира за обмен аграрен парцел от 330 кв.м на връх Снежанка, на който се намира чайната. Сделката е подписана на цена от 10 хиляди лева, а покупател на парцела се оказва " Продексим ", благосъстоятелност още веднъж на Никола Проданов.

 

Чайната " Очко холидейз " се уголемява с 5 хотелски стаи и ресторант с 50 места в  следващите години. Според информацията, оповестена в туристическите справочници, " хотелът се намира на самия връх Снежанка, на 1926 метра надморска височина, а постройката е ситуирана при започване на ски пистата, където се организират кръгове от конкуренцията за европейската купа по ски – алпийски дисциплини ".

 

В момента наемател на хотела е варненското сдружение " Бигер ", само че в регистъра на категоризираните места за настаняване не са отразени детайлности за подписания контракт.

 

Предложението за почитане на Проданов с купата " Почетен жител на Смолян " е стимулирано  с това, че " на 1 юни т.г. родопският държавник, културен и икономически активист навършва 70 години ". Една от заслугите му, изброени в предлагането, е, че построил чешма до параклиса в гробището на градския кв. Райково. Освен това сложил почетен знак в памет на избитите по време на османското иго 200 райковски първенци (легенда, която историците отхвърлят заради прекомерно високия брой на " първeнците " в тогавашното родопско село).

 

 

Фрагмент от претекстовете в докладната бележка за присъждането на купата " Почетен жител " на Никола Проданов

 

Пак съгласно текста на предлагането Проданов е бил два мандата общински консултант и по това време " влял нов дух и обновяване в работата на съвета ".

 

Друга заслуга на брачна половинка на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ е, че показал " патриотична закалка в битката  площадът пред църквата " Света Неделя " и читалище " Балкански просветник " в кв. Райково да не бъде застроен с магазинна част ".

 

Потърсен от " Дневник " на мобилния си телефон в понеделник, Никола Проданов отклони всички въпроси, свързани с кандидатурата му за почетен жител на Смолян и собствеността му на връх Снежанка: " Не давам никакви изявленията, по този начин съм решил, сподели той. Много погрешни неща пишете вие, публицистите. Нека приключим този диалог цивилизовано. "

 

Според правилника за оценките на община Смолян званието " Почетен жител на Смолян " се присъжда след скрито гласоподаване с нормално болшинство от гласовете на общинските съветници. Заседанието, на което това би трябвало да се случи, следва да бъде планувано до края на април.

 



Незаконно издигнатата чайна " Очко холидейз "

 

 

Източник: dnevnik.bg
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР